Cukkinis-zabpelyhes keksz
A cukkini a kedvenc desszert-zöldségem :-)
Íme néhány indok:
A cukkini jól működik kenyérben, muffinban, brownie-ban, palacsintában, zabkásában, tortában, de most keksszel próbálkoztam. Az 'egészségfaktor' fokozása érdekében alig tettem bele zsiradékot, illetve még azt a néhány diabetikus csokidarabot is kakaóbabra cseréltem. Az eredménnyel nagyon elégedett vagyok: puha és nagyon fincsi.
CUKKINIS-ZABPELYHES KEKSZ
(20 db nagyobbacska keksz lesz belőle, egyenként 90 kalória. Cukor- és laktózmentes)
Hozzávalók:
Íme néhány indok:
- nem körülményes, nem kell megsütni-megfőzni (ellentétben pl. a céklával, sütőtökkel vagy édesburgonyával)
- még a zöldségek között is nagyon alacsony a kalóriatartalma: 1 közepes cukkiniban kb. 30 kalória és 6 g szénhidrát van
- tele van káliummal, C-vitaminnal
- helyettesítheti a zsiradék egy részét
- semleges az íze
- ZÖLD! :)
A cukkini jól működik kenyérben, muffinban, brownie-ban, palacsintában, zabkásában, tortában, de most keksszel próbálkoztam. Az 'egészségfaktor' fokozása érdekében alig tettem bele zsiradékot, illetve még azt a néhány diabetikus csokidarabot is kakaóbabra cseréltem. Az eredménnyel nagyon elégedett vagyok: puha és nagyon fincsi.
CUKKINIS-ZABPELYHES KEKSZ
(20 db nagyobbacska keksz lesz belőle, egyenként 90 kalória. Cukor- és laktózmentes)
Hozzávalók:
- 1.5 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 1 bögre zabpehely
- 0.5 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 1.5 teáskanál fahéj
- 4 ek olvasztott kókuszolaj (vagy más természetes zsiradék, én pl a felét mandulavajjal helyettesítettem)
- 1 db tojás
- 80 g erythrit
- 1/2 nagyobb cukkini
- 1 kávéskanál őrölt vanília kivonat
- néhány szem kakaóbab vagy diabetikus csoki
Elkészítés
- A cukkiniből robotgéppel pürét készítek.
- A sütőt 175 fokra előmelegítem, sütőpapírt teszek a tepsire.
- A lisztet, a zabpelyhet, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport és a fahéjat összekeverem.
- Egy másik tálban összekeverem a cukkini-pürét, tojást, kókuszolajat, vaníliát, erythritolt.
- A két tál tartalmát egybedolgozom. Ha nagyon folyós a tészta, még szórok hozzá egy kis zabpelyhet.
- Egy kanállal a tésztából halmokat teszek a sütőpapírra, és ujjal vagy kanállal szétnyomkodom őket. Összetört kakaóbab- vagy csokidarabkákat szórok a tetejére. 20 nagyobb vagy 30 kisebb keksz lesz belőle. Kb. 15 percig sütjük őket, amíg szépen megbarnulnak.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése