Meggyes-mákos-citromos muffin
Nagyon különleges ízt ad a meggy, mák és citrom együtt: engem a marcipánra emlékeztet.
Ezek a muffinok hihetetlenül könnyedek, érdemes kipróbálni. Egész évben elkészíthető, hiszen fagyasztott meggyből szinte jobb is, mint frissből (a fagyasztott nem enged úgy levet).
MEGGYES-MÁKOS-CITROMOS MUFFIN
cukormentes, laktózmentes, teljes kiőrlésű, csökkentett koleszterin tartalmú
10 db nagyobbacska muffin esetén 190 kalória/muffin
Hozzávalók:
- 1.8 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 2 kávéskanál sütőpor
- 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
- 0.25 kávéskanál só
- 100 g erythritol
- 3-4 evőkanál mák (darálatlan)
- 125 ml laktózmentes tej
- 80 ml frissen facsart citromlé
- 1 db tojásfehérje
- 2 kávéskanál vanília kivonat
- 65 ml olívaolaj
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 bögre fagyasztott meggy
Elkészítés:
- Egy krumplihámozóval meghámozom a citromot (a macerás citromhéj reszelés helyett)
- A sütőt előmelegítem 220 fokra. A tejet kimérem és beleöntöm a friss citromlevet.
- Összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót, az erythritet és a mákot.
- Egy másik tálban összekeverem a tojást, hozzáadom citromleves tejet, olajat, vanília aromát és a citrom héjat. Turmixgéppel egy kicsit összedolgozom, míg a citromhéjat apróra nem darabolom.
- A tejes masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez, és jól összedolgozom.
- Beleszórom a tésztába a még fagyott meggyet.
- Megtöltöm a muffin formákat, majd megszórom őket még egy kis erytrittel.
- 5-10 percig 220 fokon, utána még 15-20 percig 180 fokon sütöm. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjenek.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése