Könnyű zöldséges quiche - teljes kiőrlésű lisztből, tofuval
Kimondhatatlanul régóta szeretnék megenni egy igazi quiche-t bűntudat nélkül.
Keresgéltem a receptek között, de 'diétás' változatok általában a tésztát hagyják el, a 'szénhidrát rossz'logika tévhit mentén.
Keresgéltem a receptek között, de 'diétás' változatok általában a tésztát hagyják el, a 'szénhidrát rossz'
Pedig egy klasszikus quiche-sel nem a szénhidrát, hanem a zsír a legfőbb probléma. Egy adagban 2,5x annyi zsír van, mint szénhidrát (ez a szorzó hús/szalonna nélkül is 1,5x). A sajt, tojás, tejszín kombónak hála egy szelettel 35-40g zsírt és 150mg koleszterint veszel magadhoz. Ez a napi ajánlott maximum fele. Akit ez nem riaszt el, azt hadd emlékeztessem, hogy 1 gramm zsírban 2x annyi kalória van, mint szénhidrátban.
Szóval én a roppanós tésztáról nem akarok lemondani. Nincs is sok értelme. De a tejszínes-tojásos-sajtos zsírbombától szívesen megkímélem magam.
A következő lépésekkel hoztam létre a "reform quiche"-t.
GOMBÁS-SPENÓTOS-BORSÓS QUICHE
A következő lépésekkel hoztam létre a "reform quiche"-t.
- A tésztát teljes kiőrlésű lisztből és olívaolajjal készítettem. Így jóval egészségesebb, laktatóbb és inzulinrezisztencia-diéta kompatibilis.
- A koleszterinbarát töltelékhez:
- a tojások feléből kihagytam a sárgáját (ami zsírosabb és magasabb a koleszterintartalma)
- tejszín helyett tejet használtam
- light mozzarella sajtot használtam, abból is csak egy keveset
- a mozzarella egy részét tofura cseréltem
- telepakoltam zöldségekkel és zöldfűszerrel :)
- nagyon kevés parmezánnal szórtam meg a tetejét
Teljes kiőrlésű! |
Mint a sonkadarabkákról láthatjátok, készült egy húsos változat a háztartásunk férfi tagjának :) |
GOMBÁS-SPENÓTOS-BORSÓS QUICHE
(teljes kiőrlésű, cukormentes, húsmentes, kevesebb zsírral, koleszterinnel és kalóriával)
A tésztához:
- 250 gram teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál kakukkfű
- 60 ml olívaolaj
- 120 ml hideg víz
Töltelékhez
- 2 bögre gomba felszeletelve
- 1 bögre zöldborsó
- néhány marék bébi spenót
- 100g tofu
- 100g light mozzarella (vagy még 100g tofu)
- 2 tojás + 2 tojás fehérje
- 240 ml tej (laktózmenteset használtam)
- 1-2 fokhagyma gerezd
- kakukkfű és/vagy más zöldfűszerek
- 2-3 evőkanál reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
I. Tészta - előre elkészíthető, 1-2 napig a hűtőben tárolható, vagy akár le is fagyasztható
Egy kis olajjal kikenem a sütőformá(ka)t. 4 kis- vagy 1 nagyméretű pitéhez lesz elegendő ennyi tészta.
A lisztet, sót, fűszereket összekeverem egy tálban. Hozzáöntöm az olívaolajat és egy villával kevergetem. Hozzáadom a hideg vizet, majd addig gyúrom, amíg jól összeáll.
Kikaparom a tésztát egy meglisztezett felületre, és még 1-2 percig gyúrom.
Ha kis pitéket sütök belőle, akkor 4 db kis veknire osztom a tésztát. Kinyújtom mind a 4 veknit kör alakúra, hogy éppen akkorák legyenek, mint a piteformák. A kinyújtott tésztalapokat beleemelem a formákba, jól belenyomkodom a sarkaknál és villával megszurkálom az aljukat.
200 fokra előmelegítem a sütőt. 15-20 percig sütöm a tésztákat, töltelék nélkül.
II. Töltelék
Egy serpenyőben megpirítom a gombát és a borsót egy kis olajon. Sózom, borsozom. A lényeg, hogy a gomba kiengedje a levét - és ne a pitét áztassa majd el.
Az így előkészített gombát, borsót elosztom a 4 piteforma között. A pite formákba helyezem a bébispenótot, a mozzarella és/vagy tofu darabkákat.
Villával összekeverem a tojásokat, tojásfehérjéket és a tejet egy tálban. Kakukkfűvel vagy más fűszerrel, sóval, borssal és fokhagyma nyomóval összenyomott fokhagymával ízesítem.
A tojásos-tejes masszát elosztom a 4 piteforma között. Nagyjából legyenek tele a formák a töltelékkel.
Megszórom a tetejüket egy kis reszelt parmezánnal. 200 fokon 20-25 percig sütöm a pitéket, amíg szépen megszilárdul a tojásos töltelék és egy picit megbarnulnak.
Friss salátával melegen, vagy hidegen tálalom.
(a hűtőben 1-2 napig elállnak)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése