Csokis-cukkinis zabkása

A zabkása számomra a reggelik hercegnője: egészséges, olcsó és gyorsan elkészül. Sokan unalmasnak tartják, de millió variációt lehet kitalálni - variálható az íz, az elkészítés, a díszítés... 
Az én egyik kedvencem a CUKKINIS-CSOKIS, amit leginkább egy óriási adag forró csoki pudinghoz tudnék hasonlítani. 

Ha nem turbózom fel málnával vagy más gyümölccsel, akkor mindössze 25g lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz. A cukkiniben van 2-3 gramm szénhidrát, de mivel zöldség, ezt még a szigorú IR diétát követők is figyelmen kívül hagyhatják.

Cukkinis-csokis zabkása

cukormentes, laktózmentes, adagonként 230 kcal és 40g szénhidrát (25g lassú, 15g gyors - ezutóbbi kiiktatható a gyümölcs és diabetikus csoki elhagyásával)
Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók / 1 adag
  • 0.25 bögre zabpehely (vagy quinoa)
  • 120 ml víz
  • 1 közepes db cukkini
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 0.5 kávéskanál fahéj
  • 2 ek erythritol
  • 100 g málna
  • 5 g diabetikus csokoládé
Elkészítés
  1. A zabpelyhet alacsony tűzön, kétszer annyi vízben felteszem főni.
  2. Közben egy konyhai robotgépben összeaprítom finomra a cukkinit.
  3. Ahogy kezd megdagadni a zabpehely, hozzáadom a kakaót, fűszereket és az erytritolt, majd a cukkinit is.
  4. Amikor már megfelelő a zabkása állaga (kb. 10-15 perc), akkor beleszórom a málnát (mirelit is megfelelő).
  5. Forrón tálalom, málnaszemekkel és egy-két kocka diabetikus csokival, ami a forró zabkásán megolvad :)

Megjegyzések