Málnás Bakewell torta - cukor- és laktózmentessé alakítva

Ma éppen a málnát tartom a kedvenc gyümölcsömnek... azt vettem észre, hogy nyáron ezt szinte naponta változik :)
A málna igazi szupersztár, hiszen ez a legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs (4g/100g) és így az inzulin-rezisztanciával vagy más cukor-/szénhidrát szabályozó diétával élők legjobb barátja.

Erre az angolosan egyszerű, málnás bakewell tortára a BBC Goodfood Magazinban bukkantam rá. Egy kicsit átalakítottam a receptet, hogy könnyebb illetve cukor- és laktózmentes legyen. Ha könnyen szállítható tortát szeretnél a nyári piknikekhez, családlátogatásokhoz, hétvégi elvonuláshoz, akkor ez remek választás lesz.



MÁLNÁS-MANDULÁS TORTA
(20 cm-es tortaformához, laktóz- és cukormentes, inzulinrezisztancia-kompatibilis)
Hozzávalók:
  • 200g (1 és 2/3 bögre) teljes kiőrlésű zabliszt
  • 65 g (fél bögre) mandulaliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
  • 80 g erytrit
  • 2 tojás
  • 120 ml olivaolaj (vagy 140 g vaj)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 2 evőkanál szeletelt mandula
  • 2 evőkanál porXukor (porcukor Xilitből) vagy porrá őrölt erytrit a tetejére
  • 250 g málna
Instrukciók:
  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy pici olívaolajjal kikenem a 20 cm-es kapcsos tortaformát.
  2. Konyhai robotgépben összedolgozom a zablisztet, mandulalisztet, sütőport, sót, erytritet, tojásokat, olívaolajat és a vanília aromát. Addig mixelem, míg jól össze nem áll a tészta (3-4 perc).
  3. A tészta felét beleöntöm a tortaformába.
  4. Elosztom a tészta tetején a málnát, jó sűrűn pakolva. Néhány málnaszemet félreteszek a díszítéshez.
  5. Ráöntöm a maradék tésztát a málnákra és elegyengetem a tetejét a kezemmel.
  6. A tetejükre szórom a szeletelt mandulát díszítésnek, illetve a megmaradt málnaszemekkel dekorálom.
  7. 50 percig 180 fokon sütöm, amíg aranybarna nem lesz.
  8. Miután kihűlt, kiveszem a formából és megszórom porXukorral.

Megjegyzések