Csokis-cseresznyés cukormentes muffin



Kaptam egy nagy adag cseresznyét, direkt nekem szedték egy balatoni kertben :)

Vasárnap délután 30 perc alatt összedobtam belőle egy csokis muffint, hogy meglegyen a hét elejére a reggelim. A diabetikus étcsokit most kivételesen kakaóbabra cseréltem, mert volt itthon, így még egészségesebb lett mint máskor.


CSOKIS-CSERESZNYÉS MUFFIN
cukormentes, laktózmentes, teljes kiőrlésű
11 db muffin esetén 150 kalória/muffin




Hozzávalók
  • 220 g teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 60 g erythritol
  • 1 db tojás
  • 150 ml laktózmentes tej pár csepp citromlével vegyítve - ez könnyű muffinokat eredményez. Ha Te a sűrűbb muffinokat szereted, használj ugyanennyi tejfölt inkább, esetleg natúr joghurtot, ami a 'középutas' megoldás)
  • 55 ml olívaolaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 15-20 szem kakaóbab megpucolva, összetörve (vagy diabetikus étcsoki)
  • 15 dkg cseresznye (vagy meggy is jó)
Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 220 fokra. A tejet kimérem és belecsepegtetek pár csepp friss citromlevet.
  2. Összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót és az erythritet.
  3. Egy másik tálban felverem a tojást, hozzáadom tejet (joghurtot/tejfölt), olajat és vanília aromát. Turmixgéppel (vagy villával) egy kicsit összedolgozom.
  4. A joghurtos masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez, és jól összedolgozzuk.
  5. Beleszórom a tésztába a kakaóbabot (csokit) és a cseresznyét is.
  6. Megtöltöm a muffin formákat, majd megszórom egy kis erytrittel.
  7. 5-10 percig 220 fokon, utána még 15-20 percig 180 fokon sütjük. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjenek.

Megjegyzések