2015 első sárgabarackos sütije: kardamomos-barackos muffin
Tagadhatatlanul itt a nyár (még ha vannak is ennek ellentmondó jelek), hiszen a piacon már lehet mézédes, puha, érett, hazai sárgabarackot kapni :)
Szombaton délután tehát feltankoltam egyik kedvenc gyümölcsömből, párat még a piacról hazafelé menet megettem, majd mielőtt mind így végezné, isteni kardamomos-sárgabarackos-mandulás muffint sütöttem belőlük.
Laktóz- és cukormentes, teljes kiőrlésű, hogy mindenki örüljön. Bár valószínűleg nem éli meg azt, hogy kettőnkön kívül bárki megkóstolja :)
KARDAMOMOS-MANDULÁS-SÁRGABARACKOS MUFFIN
(10 db normál muffin, laktóz- és cukormentes, inzulinrezisztancia-kompatibilis)
Hozzávalók:
- 1.5 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom (opcionális, nem kell félni tőle, ekkora mennyiség nem érezhető túl erősen)
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 1 tojás
- 50ml olivaolaj
- 60g erytrit
- 145 ml laktózmentes tej + pár csepp citromlé
- 1 teáskanál vanília aroma
- fél marék szeletelt mandula vagy összetört mandula
- 5-6 db sárgabarack felaprítva
- +a muffinok tetejére 2 teáskanál erytrit, pár mandulapehely
Instrukciók:
- Kimérem a tejet és belefacsarok egy kis citromlevet, félreteszem.
- A sütőt előmelegítem 220 fokra.
- A lisztet, szódabikarbónát, sütőport, kardamomot és sót összekeverem egy tálban.
- Turmixgépben összekeverem a tejet (amit egy picit összehúzott a citrom), a tojást, erytritet, olajat (ennek egy része lehet vaj, ha jobban szereted az ízét) és vanília aromát.
- A lisztes és a folyékony hozzávalókat összedolgozom.
- Beleszórom a mandulát (opcionális) és a sárgabarack darabokat.
- Teletöltöm tésztával a muffin formákat. A tetejükre szórok egy kis erytritet (ettől ropogósabb lesz a tetejük) és néhány mandulaszeletet díszítésnek.
- 5 percig 220 fokon sütöm, utána még kb. 20 percig 175 fokon. A kezdeti magasabb hőmérséklettől megemelkedik jobban a tetejük, de 5 perc után lejjebb kell venni a hőfokot, különben megégnek.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése