Vasárnapi luxusreggeli - egészséges epres-chiás amerikai palacsinta
Egy ráérős vasárnap reggelen dobtam össze ezt a 400 kalóriás, egyszemélyes, mentes palacsintatortát. Azóta is visszasírom. Mikor lesz már vasárnap? :)
Nézzük, mit tud ez a recept, hogyan tettem egészségesebbé:
- fehérliszt helyett teljes kiőrlésű liszt, ami lassú felszívódású, jótékony szénhidrát
- cukor (50 kcal, 58-as glikémiás index) helyett erytrit (0 kalória, 0-s glikémiás index) - nem csak a palacsintában, de a házi készítésű szirupban is
- egész tojás (ami 80 kcal, 5g zsír és 187 mg koleszterin) helyett tojásfehérje (17kcal, 0g zsír és 0 mg koleszterin)
- csak egy teáskanál olajat használtam a sütéshez
- a hozzáadott chia magban számos ásványi anyag van (pl. magnézium, vas)
+1 érvként: kevesebb mint fél óra alatt összedobható.
Nézzük hát a receptet:
A Palacsinta
- 0.4 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 1 ek erythritol
- 0.5 citromból nyert citromhéj
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 dl sovány tej
- 2 ek joghurt
- 1 db tojásfehérje
- 1 ek citromlé
- 0.5 kávéskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 ek chia mag
Eper öntet
- 150 g eper
- 1 ek citromlé
- 1 ek erythritol
Instrukciók
Palacsinta
- Kimérem a tejet, belekanalazok 2-3 kanál natúr joghurtot és egy evőkanál citromlevet. Félreteszem pár percre.
- Egy tálban összekeverem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót.
- A joghurtos tejhez hozzáadom a tojásfehérjét, az erytritolt és a vanília aromát, majd kézi botmixerrel összekeverem.
- Lereszelem a citromhéjat, és hozzáadom a folyékony hozzávalókhoz. (Tipp: Én általában krumplihámozóval szoktam levágni a citromhéjat, és botmixerrel összeaprítani a folyékony hozzávalókkal, ami sokkal gyorsabb.)
- A lisztre ráöntjöm a tejes keveréket, és eldolgozom.
- Beleszórok a tésztába 2 evőkanál chia magot és 1 teáskanál olívaolajat.
- Felmelegítek egy serpenyőt egy csepp olívaolajjal.
- Kb. fél merőkanálnyi palacsintatésztát merek a serpenyő közepébe, elterítem a serpenyő forgatásával. Nekem kicsit nagyobb, mint tenyér méretű, 6-7 cm átmérőjű palacsinták működnek - ezeket még könnyen meg lehet fordítani. 1-2 percig sütöm, míg buborékok jelennek meg rajta - ekkor megfordítom, és a másik oldalát is 1-2 percig sütöm.
- A palacsintákat egymásra pakolom, közéjük tetszés szerint kanalazok picit az epres szószból. A maradék szószt ráöntöm a palacsinta halom tetejére. Azonnal, melegen fogyasztom. :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése