Vasárnapi luxusreggeli - egészséges epres-chiás amerikai palacsinta

Egy ráérős vasárnap reggelen dobtam össze ezt a 400 kalóriás, egyszemélyes, mentes palacsintatortát.  Azóta is visszasírom. Mikor lesz már vasárnap? :)
Nézzük, mit tud ez a recept, hogyan tettem egészségesebbé:
  • fehérliszt helyett teljes kiőrlésű liszt, ami lassú felszívódású, jótékony szénhidrát
  • cukor (50 kcal, 58-as glikémiás index) helyett erytrit (0 kalória, 0-s glikémiás index) - nem csak a palacsintában, de a házi készítésű szirupban is
  • egész tojás (ami 80 kcal, 5g zsír és 187 mg koleszterin) helyett tojásfehérje (17kcal, 0g zsír és 0 mg koleszterin) 
  • csak egy teáskanál olajat használtam a sütéshez
  • a hozzáadott chia magban számos ásványi anyag van (pl. magnézium, vas) 
+1 érvként: kevesebb mint fél óra alatt összedobható. 



Nézzük hát a receptet:

A Palacsinta

  • 0.4 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1 ek erythritol
  • 0.5 citromból nyert citromhéj
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 dl sovány tej
  • 2 ek joghurt
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 ek citromlé
  • 0.5 kávéskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 ek chia mag

Eper öntet

  • 150 g eper
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek erythritol

Instrukciók

Palacsinta

  1. Kimérem a tejet, belekanalazok 2-3 kanál natúr joghurtot és egy evőkanál citromlevet. Félreteszem pár percre.
  2. Egy tálban összekeverem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót.
  3. A joghurtos tejhez hozzáadom a tojásfehérjét, az erytritolt és a vanília aromát, majd kézi botmixerrel összekeverem.
  4. Lereszelem a citromhéjat, és hozzáadom a folyékony hozzávalókhoz. (Tipp: Én általában krumplihámozóval szoktam levágni a citromhéjat, és botmixerrel összeaprítani a folyékony hozzávalókkal, ami sokkal gyorsabb.)
  5. A lisztre ráöntjöm a tejes keveréket, és eldolgozom.
  6. Beleszórok a tésztába 2 evőkanál chia magot és 1 teáskanál olívaolajat.
  7. Felmelegítek egy serpenyőt egy csepp olívaolajjal.
  8. Kb. fél merőkanálnyi palacsintatésztát merek a serpenyő közepébe, elterítem a serpenyő forgatásával. Nekem kicsit nagyobb, mint tenyér méretű, 6-7 cm átmérőjű palacsinták működnek - ezeket még könnyen meg lehet fordítani. 1-2 percig sütöm, míg buborékok jelennek meg rajta - ekkor megfordítom, és a másik oldalát is 1-2 percig sütöm.
  9. A palacsintákat egymásra pakolom, közéjük tetszés szerint kanalazok picit az epres szószból. A maradék szószt ráöntöm a palacsinta halom tetejére. Azonnal, melegen fogyasztom. :)

Eper öntet

Míg sülnek a palacsinták, egy kis lábasban összekeverem az epret, citromlevet, erytritolt és pár csepp vizet. Közepes tűzön kb. 5 percig főzöm.

    Megjegyzések