Csokis muffin Guiness-szel ... majdnem egészséges :)
Cukor- és fehérlisztmentességből nem engedek, de az innováció kedvéért egy kis alkohol belefér :)
Egy Martha Stewart receptet alakítottam át, és a végeredmény lenyűgöző volt.
Egy szülinapra kenyér alakú tortaformában készítettem el, ennek tetejére krémsajtos-tejszínes mázat is tettem, ami nagyon jól passzolt hozzá. A maradék tésztából készítettem a muffinokat (7 nagyobb muffinra volt elegendő a maradék). A csokis muffinok belseje finoman 'tocsogós', a tetejük pedig ropogós - nekem ezek még jobban ízlettek, mint a torta.
A recept:
- 250 ml Guinness (GRoby-ban lehet kapni)
- 110 g vaj vagy kókuszzsír (laktózmentes változathoz)
- 300g eritrit
- 80-90 kakaópor
- 2 tojás felverve
- 180g tejföl (laktózmentesre is cserélhető)
- 3 teáskanál őrölt vanília por
- 260 g teljes kiőrlésű zabliszt
- 1,5 teáskanál szóda bikarbóna
- Öntet (opcionális, nem laktózmentes!):
- 250 g Philadelphia krémsajt (szintén GRoby-ban kapható viszonylag olcsón)
- 100g por eritrit
- 120 ml zsíros tejszín
- Elkészítés
- Kikenem egy kis vajjal/zsiradékkal a tortaformát és/vagy papírt helyezek a muffin formákba
- Egy kis lábasban felforralom a sört a zsiradékkal, míg az utóbbi elolvad. Ekkor leveszem a tűzről és belekeverem az eritritet és a kakaóport (nagyon finom forró csoki illata lesz!!)
- Összekeverem a tojásokat, tejfölt, vaníliát és ezt összekeverem a sörös masszához.
- Összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, és ezt is hozzáadom az eddigiekhez. Jól összedolgozom és a formákba öntöm.
- A muffinokat kb. 15 percig kell sütni 175 fokon, a nagyobb tortaformát 45-50 percig. Ha a beleszúrt villa szárazon jön ki, akkor készen van.
- Öntet: habverővel elkeverem a por'cukrot', krémsajtot, tejszínt. A krém az elején nagyon folyós lesz, jobban összeáll, ha beteszem a hűtőbe, a sütire csak ekkor ajánlatos rátenni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése