Csokis muffin Guiness-szel ... majdnem egészséges :)


Cukor- és fehérlisztmentességből nem engedek, de az innováció kedvéért egy kis alkohol belefér :) 
Egy Martha Stewart receptet alakítottam át, és a végeredmény lenyűgöző volt. 

Egy szülinapra kenyér alakú tortaformában készítettem el, ennek tetejére krémsajtos-tejszínes mázat is tettem, ami nagyon jól passzolt hozzá. A maradék tésztából készítettem a muffinokat (7 nagyobb muffinra volt elegendő a maradék). A csokis muffinok belseje finoman 'tocsogós', a tetejük pedig ropogós - nekem ezek még jobban ízlettek, mint a torta. 




A recept:
  • 250 ml Guinness (GRoby-ban lehet kapni)
  • 110 g vaj vagy kókuszzsír (laktózmentes változathoz)
  • 300g eritrit
  • 80-90 kakaópor
  • 2 tojás felverve
  • 180g tejföl (laktózmentesre is cserélhető)
  • 3 teáskanál őrölt vanília por
  • 260 g teljes kiőrlésű zabliszt 
  • 1,5 teáskanál szóda bikarbóna
  • Öntet (opcionális, nem laktózmentes!):
  • 250 g Philadelphia krémsajt (szintén GRoby-ban kapható viszonylag olcsón)
  • 100g por eritrit
  • 120 ml zsíros tejszín
  • Elkészítés
  1. Kikenem egy kis vajjal/zsiradékkal a tortaformát és/vagy papírt helyezek a muffin formákba
  2. Egy kis lábasban felforralom a sört a zsiradékkal, míg az utóbbi elolvad. Ekkor leveszem a tűzről és belekeverem az eritritet és a kakaóport (nagyon finom forró csoki illata lesz!!) 
  3. Összekeverem a tojásokat, tejfölt, vaníliát és ezt összekeverem a sörös masszához. 
  4. Összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, és ezt is hozzáadom az eddigiekhez. Jól összedolgozom és a formákba öntöm.
  5. A muffinokat kb. 15 percig kell sütni 175 fokon, a nagyobb tortaformát 45-50 percig. Ha a beleszúrt villa szárazon jön ki, akkor készen van.
  6. Öntet: habverővel elkeverem a por'cukrot', krémsajtot, tejszínt. A krém az elején nagyon folyós lesz, jobban összeáll, ha beteszem a hűtőbe, a sütire csak ekkor ajánlatos rátenni.

Megjegyzések