Egészségesített szülinapi torta!
Először vállalkoztam egészséges torta sütésére, de biztosan nem utoljára, hiszen a végeredmény nagyon jól sikerült. Mindenki 2 szeletet evett belőle a családból, a férfiak pedig hármat :) Azoknak is nagyon ízlett, akik nem figyelnek annyira oda arra, hogy egészséges-e amit esznek.
![Áfonyás-zablisztes torta Áfonyás zablisztes torta](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-8Wc-s8mJLMeZYwAr833SBIEv5KaHnDnlIr09I4oqGBnKo-1kLEI4gqS9-M614aO2UaMNBOFZqVjL8YBaUbu0CmqK67L_MQb8G-uSnRcWWj_vHdk1wyDYuLXqV_gm6cTdpxasZpc7I_8W/s1600/IMG_20140831_155600.jpg)
Kinéztem egy torta receptet a BBC Goodfood oldalról, és ezt 'egészségesítettem': http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1224/blueberry-soured-cream-cake-with-cheesecake-frosti
Alapvetően tartottam magam a recepthez.
1. Piskóta:
A lisztet teljes kiőrlésű zabliszttel helyettesítettem, a cukrot pedig ertirittel (0 kalória, 0 GI, 0 szénhidrát). Az eredmény egy nagyon finom vaníliás-áfonyás piskóta lett. A zabliszt miatt kicsit sűrűbb lett a tésztája, mint a klasszikus piskótának, de nekem ez még jobban is tetszik.
- 175g vaj
- 225g zabliszt
- 175g cukor helyett 150g eritritol
- 3 tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál vanília kivonat
Ezeket összekeverem robotgéppel (2-3 perc), majd hozzáadom a
- fél pohár 12%-os tejfölt
- kb. 150 g áfonyát (lehet többet, kevesebbet, ízlés szerint)
Sütőpapírral kibélelt, 22 cm-s tortaformába töltöttem a tésztát és 160 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöttem. Akkor van kész, amikor kemény a teteje és ha a közepén benyomod, akkor visszaemelkedik magától.
2. A torta tetejére egy sajttortás krém került. Ezt is egészségesítettem, a hozzávalók:
- fél pohár 12%-os tejföl (a másik fele a piskótába ment)
- 220 g Philadelphia sajtkrém (ebből bevallom zsírosat használtam, de lehet 'light'-ot is kapni, szerintem ennyi zsír kell, de ha a kalória szempont, akkor a light-ot válaszd, abban 60%-kal kevesebb kalória van)
- 100g porcukor helyett por-eritritet használtam
Ezeket robotgéppel kell összekeverni és a kihűlt (ez nagyon fontos!) piskótára kenni. Utána jöhet az áfonya (kb. fél doboz). Tálalásig tedd hűtőbe. Állítólag 2-3 napig eláll, de szerintem ezt soha nem fogod megtudni, mert azonnal elfogy :)
a végeredmény
Megjegyzések
Megjegyzés küldése