Drága paleo jégkrém: "Hideg Nyalat" (2016-ra frissítve)

Az egyik CBA-ban egy plakát hivta fel rá a figyelmem, hogy van paleo, vegán kézműves jégkrémük, ami Hideg Nyalat néven fut :-D
A név (először ez tűnt fel a plakáton!) eléggé megmosolyogtatott, de utánanéztem és kiderült, hogy a nyelvújítás előtt 'hideg nyalat'-nak (esetleg 'fagyos'-nak) nevezték Magyarországon a fagyit. A 'fagylalt' elnevezést egy bizonyos Báróczi Sándornak köszönhetjük.

Visszatérve napjaink 'Hideg Nyalat'-ához: ez a jégkrém nagyon drága: Boltban 650 Ft egy 140 g-os dobozka.
Ezért 2 gömb cukormentes fagyit kapok egy fagyizóban - de ott cserébe kétféle ízt próbálhatok ki.
A 'kézműves' jelző valószínűleg az ár 30%-át magyarázza, további 30%-ot a 'paleo', újabb 30%-ot pedig a 'természetes' szócska :-P

Hol kapható még? 
Boltokon kívül már elég sok fagyizóban-cukrászdában is kapható: http://hidegnyalat.hu/hol-kaphato/



Hozzávalók: A leírás alapján természetes, növényi eredetű hozzávalókat használtak csak az elkészítésnél.
Update: a fügecukrot almakivonattal és inulinnal helyettesítették 2016 nyarára.
Az almakivonatban ugyan van gyors szénhidrát, 9-10-es GI-ja van (tehát kb. a nyírfacukorhoz hasonló mértékben emeli meg a vércukorszintet, de teljesen természetes.
Az inulinnak elvileg 0 a GI-je, de egyesek a maltodextrinnel egy lapon emlegetik - ami egy vegyi, nullkalóriás édesítő...
100g-ban 13g szénhidrát van, ebből 10 (gyümölcs)cukor.
Az édesítőszer fügecukor, amiről bevallom, keveset tudok és nem is találtam róla túl sok infot. Állítólag 9-es a GI-e, ami azt jelenti, hogy nyírfacukorhoz hasonló lassú felszívódású cukorhelyettesítő. Szóval elvileg jó cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek is, bár a fagyiban levő gyümölcsök miatt azért magas lehet az össz-szénhidrát tartalma (ez nincs feltüntetve), ezért nem lehet korlátlan mennyiséget enni belőle.

A kókusztej alap miatt laktózérzékenyeknek is jó lehet, illetve gluténérzékenyek is fogyaszthatják, még a kekszdarabost is, hiszen a kókuszliszt gluténmentes.

Íz faktor: Nekem ízlik. Boltban 5-féle izben elérhető: eper, csoki, málnás sajttorta, keksz-karamell és trópusi.
A Szent István Parki mintafagyizóban viszont a létező összes (12-féle) ízt meg lehet kóstolni :)

🍦
csokoládé, citrom, eper, málna, sós karamell, piemonti mogyorós, pisztácia, keksz karamell, brownie, trópusi, málnás sajttorta, feketeszeder csokidarabokkal, vanília, mangó & őszibarack joghurt
citrom

Kalóriatartalom: viszonylag magas
A tejes ízek 100g-jában kb. 250-270 kalória van (ez kb 1.5 gombócnak felel meg) - ez kicsit magasabb kalóriatartalom mint az átlagos cukormentes fagyiké - ami valószínűleg a benne levő kókusztej miatt van.
A gyümölcsösek 120-160 kcal-t tartalmaznak (100g-ban), ez hasonló a többi cukormentes gyümölcsfagyihoz. 





Ár: 2016-ban bioboltban 650 Ft volt a kisdobozos, ami kb. 140g. Ez 2 gömb fagyinak felel meg - a cukormentes fagyizókban - de ott cserébe kétféle ízt próbálhatok ki.

Van nagyobb doboz is, viszont rá van irva hogy "A felengedett terméket TILOS visszafagyasztani" úgyhogy nem mertem megvenni, mert mi van ha 6-7 gömböt egy ízből nem tudok megenni egyedül :)


Kiknek: Vegán, paleos, egészségtudatos, laktóz- és gluténérzékeny. Inzulinrezisztensek és cukorbetegek.

2016-ra már feltüntették a tápanyag tartalmat is: 

Furának találtam, hogy egy ilyen egészségtudatosnak pozicionált ételen nincsen feltüntetve a szénhidrát, cukor, fehérjetartalom. Márpedig a célcsoportjuk egy része a kalóriatartalmon és összetevő listán kívül erre is kíváncsi lenne.


Megjegyzések

  1. Három félét kóstoltam eddig, szerintem isteniek csak nagyon dominál a kókuszíz. De azokon amiket én vettem, már fel volt tüntetve a ch és cukortartalom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, igen, frissítettem a posztot az idei infokkal. Az édesítőszert is lecserélték almakivonatra. Ha érdekel, akkor találtam egy térképet, amin fent vannak a Hideg Nyalatot árusító cukik: http://hidegnyalat.hu/hol-kaphato/

      Törlés

Megjegyzés küldése