Chia puding

Bemutatom a világ egyik legegyszerűbb desszertjét: a chia pudingot. 


A recept:
  • 400 ml kókusztej
  • 5 evőkanál chia mag
  • Ízlés szerint édesítőszer (stevia, eritrit)
  • Gyümölcs - ajánlom az epret és a málnát. Én néha mangót is teszek hozzá, de kell még mellé valami karakteresebb, savanykásabb íz.
A hozzávalókat összekeverem egy tálban, majd minimum 8 órán át állni hagyom a hűtőben. 1-2 óra után meg lehet keverni, de ha nem, akkor sincs gond. A chia magok megszívják magukat nedvességgel és nagyon jó, puding állagú desszertet kapunk.
Még jobban feldobhatjuk, ha készítünk hozzá eper- vagy málnaszószt. Turmixoljunk le 2 marék epret/málnát és tegyünk hozzá egy kis cukrot. Én ebből szoktam a pohár aljára, középre és a puding tetejére csepegtetni. 




A desszert fő hozzávalója a chia mag, más nevén azték zsálya, ami egy, a mákra hasonlító, dél-amerikai eredetű növényi mag. Igazi superfood.

Miért egészséges?
  • A chia magok nagyon magas arányban tartalmaznak értékes tápanyagokat, mint például omega-3 zsírsavakat, antioxidánsokat, fehérjét, vitaminokat. Emellett nem túl magas a kalóriatartalma. 
  • Például 15x annyi magnézium van benne, mint a brokkoliban, 6x annyi kálcium, mint a tejben.
  • Saját tömegük 10x-esét képesek folyadékban megkötni, így segítenek a testet hidratáltan tartani és ezáltal javítja az állóképességet.
  • Emésztése nem terheli meg a szervezetet.
  • Nem csoda, hogy az azték hadseregben a katonák ezt használták teljesítményük javítására :)




Megjegyzések