Transzzsír MENTES ország leszünk!

Pár hete bejárta az itthoni sajtót, hogy Magyarország február 18-i kezdettel betiltja azoknak az élelmiszereknek a forgalmazását, amiben 2 g-nál több transzzsír található. Viszonylag kevés országban van életben ilyen szigorú rendelkezés - Európában csak Svájcban, Svédországban, Dániában és Izlandon. De a fejlődő országok között is találunk jó példát: például India és Brazilia is tett lépéseket a transzzsírok korlátozására.

Mi a baj a transzzsírokkal?
Szakértők szerint a transzzsírok a ma ismert legkárosabb élelmiszer-összetevők a világon. Nincs még egy olyan anyag, melynek egy élelemegységre jutó fogyasztása ennyire káros lenne az emberi szervezetre. Növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, emeli a 'rossz' koleszterinszintet, felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását, szerepet játszik egyes daganatos megbetegedések, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, sőt még a meddőség kialakulásában is.

Hogy kerül ez az élelmiszerekbe?
Nem direkt. A gyártók gazdaságossági okokból hidrogénezik a természetben előforduló olajokat, hogy azok olcsóbbak és hosszabb ideig eltarthatóak legyenek.

Mennyi transzzsír veszélyes?
Napi 2g-nál (ez a WHO által ajánlott maximum) több fogyasztása már káros hatással van a szervezetre.
Napi 5g transzzsír elfogyasztása már 23%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

És mi eddig ezt ettük?
Igen. 2009-es adatok szerint az "átlagmagyar" napi 6-8 grammot.

Aki gyakran jár gyorsétterembe (itt elsősorban nem a nagy nemzetközi láncok jelentenek problémát, akik világszerte egyre inkább odafigyelnek erre) vagy gyakran nassol olcsó kekszeket, csokikat, az akár napi 25-30 gramm transzzsírt is elfogyaszthat.
Nézzünk néhány példát, amivel meghaladhatjuk a napi 2g-ot:

  • 3 db Norbi update csokis croissant
  • 5 db Norbi müzliszelet
  • 6-7 kocka a Szerencsi Kedvenc táblás tejcsokijából
  • 10 db Balaton szelet
  • 50-60g CBA kakaós töltött ostya
  • Negyed tábla Coop tortabevonó csoki
  • 10 McDonalds sajtburger
  • 50g puszedli
  • 2 sajtos roló vagy 7 magos pogácsa a Lipóti pékségtől
  • egyes margarinokból 20-30gram is elég..


Szóval egy kis péksüti reggelire, "diétás" Norbi müzliszelet tízóraira, margarinos szendvics ebédre, egy kifőzdés sajtburger-sült krumpli kombó vacsorára és már el is értük a kritikus értéket.

További részletek a "feketelistás" ételekről az OÉTI honlapján olvashatók.


De akkor itt az új törvény. Most már mindent szabad?
A szabályozás 12 hónap türelmi időt ad a gyártóknak, hogy kivonják a forgalomból a megengedettnél több transzzsírsavat tartalmazó élelmiszereket. Noha a gyártók az elmúlt évek során egyre inkább elkezdték csökkenteni a transzzsírok felhasználását, nem árt óvatosnak lenni.

Hogyan kerülhető el a transzzsírsavak fogyasztása? 
Sajnos nálunk a transzzsír tartalmat nem kell feltüntetni a csomagoláson (az USA-ban, Kanadában például igen). De ha a címkén szerepel az, hogy 'hidrogénezett növényi olaj', akkor inkább tegyük vissza a polcra, mert nagy eséllyel sok transzzsírsavat tartalmaz az adott étel.
Azért ha egészségtudatosan étkezik az ember, akkor megússza transzzsírsavakat. Kerüljük a zsíros menzai ételeket, az olcsó édességeket, ét- és tejbevonós szeleteket, levesporokat és más előre csomagolt, feldolgozott élelmiszereket.

Forrás: OÉTI

Megjegyzések